В една ловна хижа

Когато на 8 декември 1991 г. лидерите на трите славянски републики на Съветския съюз се срещнаха в уединена ловна хижа, съдбата на огромната страна виси на косъм.

В една ловна хижа


С един замах на перото те нанесоха смъртоносен удар на СССР, предизвиквайки шокови вълни, които все още се отразяват три десетилетия по-късно в напрежението между Русия и Украйна.

В споразумението, което те подписаха в ловната хижа край Вискули, в Беловежката гора, близо до границата с Полша, се заявява, че

"СССР престава да съществува като субект на международното право и като геополитическа реалност".

С него се създава и Общността на независимите държави - хлабав съюз на бивши съветски републики, който все още съществува, но няма особено значение.

 Две седмици по-късно осем други съветски републики се присъединиха към съюза, с което на практика се сложи край на властта на съветския президент Михаил Горбачов. Той се оттегли на 25 декември 1991 г. Знамето със сърпа и чука, което се вееше над Кремъл, беше свалено.

 Споразумението, между Русия в лицето на Борис Елцин, Станислав Шушкевич, ръководител на република Белорусия и Леонид Кравчук от името на Украйна, представляваше "дипломатически шедьовър".

Една велика империя, ядрена суперсила, се раздели на независими държави, които можеха да си сътрудничат толкова тясно, колкото искаха, и не беше пролята нито една капка кръв. Но тази кръв беше пролята по-късно - в множество конфликти в бившите съветски републики, които някога бяха под строгия контрол на Москва.

Президентът Путин, който описва разпадането на Съветския съюз като "най-голямата геополитическа катастрофа на двадесети век", непрекъснато твърди, че Украйна несправедливо е наследила исторически части от Русия при разпадането на СССР.

 Президентът Путин поиска гаранции от президентът Байдън, че военният съюз НАТО никога няма да се разшири, за да присъедини Украйна, която отдавна се стреми към членство. Американците и техните съюзници от НАТО заявиха, че това искане не може да бъде удовлетворено. "Съвременна Украйна е изцяло продукт на съветската епоха", заяви Путин. "Ние знаем и помним добре, че Украйна се е формирала - в значителна степен - върху земите на историческа Русия. Кристално ясно е, че Русия беше фактически ограбена".

Но след 30 години този "танц" продължава с друга мелодия.



 Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
 

BGtop



Follow Reflect4u

Pepa Tabakova

Публикуване на коментар

По-нова По-стара