Месецът на любовта и виното

Месецът на любовта и виното
Ако за любовта имаше свой месец в годината, той щеше да е февруари. А ако беше вино, любовта със сигурност щеше да съчетава нежност с екзотика. 

А знаете ли, че хан Крум, освен че е бил враг на пиещите вино, ще остане в историята на виното и с едно добро дело. Той е кръстникът на гроздето Мавруд. Това твърдят лозарите от тази част на България, където е раят на този най-български сорт. 

Има едно предание, според което, когато великият владетел разбрал, че пиянството води до унищожение на държавата, заповядал да бъдат изкоренени всички лозя. 

Една жена на име Илая обаче запазила плодовете от своята лозница. Направила го с риск на живота си, защото всеки, у когото слугите на хана намирали грозде или вино, бил умъртвяван набит на кол. 

Минало време и един ден Илая с изненада установила,че без да иска, е направила вино. Жесток студ, глад и мор мъчили хората през следващата зима. Но вдовицата не се бояла от студа, защото всеки ден момчето й си пийвало от чудодейния елексир и така възмъжало. 

Един ден ханът, който имал много здрава брада, решил да провери силата на мъжете в държавата. Обявил, че ще възнагради този, който успее да да откъсне косъм от брадата му. От всички само синът на Илая успял да го направи. 

Момчето разказало как е отгледано, благодарение на какво е възмъжало и откъде е придобило тази изключителна сила. Тогава ханът го попитал за името му, което било Мавруд. Хан Крум наредил: „Щом тази лозница ти е дала такава смелост, от днес нататък от нея ще се разсаждат новите лозя на държавата. И гроздето, и виното от него ще се наричат Мавруд, за да се помни, твоята храброст. Такива юнаци са нужни на на българската войска. Казах.“ 

Днес маврудът е считан за един от най-старите и ценни български сортове грозде, от което се правят идеални по вкус, аромат и цвят вина.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
 

BGtop



Follow Reflect4u - Three in one

Pepa Tabakova

Публикуване на коментар

По-нова По-стара