Защо шотландците носят поли

Всъщност това, което ние наричаме и знаем като шотландска пола, е национална мъжка дреха, известна като килт - парче плат, който не е ушит под формата на пола, а е просто увит около кръста и закрепен с колан.

Защо шотландците носят поли

Важно е да се отбележи, че всеки шотландски клан има свой традиционен цвят, който се преплита в модела на килта. По цвета на шотландската пола може да се определи принадлежността на едно лице към даден клан. В днешно време, тази традиция е почти загубена, но самият килт става все по-популярен. Единствено задължителна остава шарката - прословутото шотландско каре.

Едва ли суровите шотландци са имали таен пресантимант към дамската мода при избора на този вид дреха. Практичност, обусловена от особеностите на климата на страната  и нейния релеф са вероятната причина за налагането на тази традиция в облеклото. Неравният терен, планините, честите дъждове и влага - в тези случаи прилепналите, мокри панталони биха могли да възпрепятстват придвижването. А килтът дава пълна свобода при движение. Той ви позволява да се изкачите до най-непристъпните планинските райони. Когато е мокра, тази дреха изсъхва много по-бързо, отколкото панталоните, а нощем находчивите шотландците я използвали като одеяло.


Принц Чарлз с шотландска пола


Постепенно ползата на килта била оценена не само от жителите на планинските райони на Шотландия, но и от останалата част от населението. В средата на XIX килта натрупва неочаквана популярност сред шотландските благородници и интелигенция. След това се възприема от всички останали, дори и от живеещите в чужбина.

Килтът може да бъде "голям" и "малък". Малкият килт е в действителност това, което ние наричаме шотландска пола - тъканта, увиваща се около бедрата. Големият килт е много по-голямо платно, което можете да започне от врата и да стигне до петите.


И най-важното - по традиция и двата вида не включват носенето на бельо - когато е възникнал килтът, бельото не е съществувало в облеклото.



 Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop



Follow Reflect4u

Pepa Tabakova

Публикуване на коментар

По-нова По-стара