Храм Минакши, храмът на една от жените на Шива

Уникалният храм Минакши е построен не от тухли, а от скулптури. Посветен е на една от жените на Бог Шива.

Храм Минакши


В магическа Индия могат да се видят такива дворци и храмове, каквито никъде другаде по света. Един от тях е Минакши, разположен в самото сърце на старинния град Мадурай.


Храм Минакши


Наречен е така на името на царска дъщеря. Тя се родила с непривлекателна външност. Но един йога обаче й предсказал, че ще се превърне в красавица, когато срещне този, за когото ще се омъжи.


Храм Минакши


Минакши открила своя бъдещ съпруг на свещената планина Кайлас. Това бил самият Шива. Богът й казал, че трябва да се върне в града, където той ще дойде след осем дни под името Сундарешвара или "Властелинът на красотата".


Храм Минакши


По стените на храма, пантеон на хиндуистите, са изваяни много от техните 330-те милиона богове. Останките на Минакши са отпреди две хиляди години. В сегашния си вид е от времето на цар Тирумала Найяк - 1623 г. Смятан е за най - прекрасното произведение на средновековната индийска архитектура и е едно от най-прочутите места за поклонничество в Индия.

Храмът има четири входа. Над единия вход се издига кула, висока над 50 м. Гопурата, както я наричат, е изваяна с хиляди фигури на божества. Всеки вход има своя различна гопура. От източния вход се стига до пазарът "Пуру Мандапам". Сергиите му продължават в тъмни коридори, които отвеждат към вътрешността на храма.


Храм Минакши


Минакши е истински град в града. Храмът има формата на правоъгълник със страни 258 х 223 м. Има шест концентрични кръга вътре с по-малки гопури. Горната част на една от тях е обкована с чисто злато. През главния вход минават хиляди. Там има безброй сергии, където се продава почти всичко - от лъскави шарени гривни до плодове и огледала. Този вход се нарича "Входът на осемте шакти" или женските божества. Те са изобразени на осем колони от двете му страни. В друг коридор, стоят на пост два живи слона с боядисани в червено хоботи. Хората вземат с пръсти от боята и си поставят "бинди" - червената точка на челата.


Храм Минакши


Храмът има вътрешен двор с басейн, а кулите му през нощта греят в светлини

 



Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop



Follow Reflect4u - Three in one

Pepa Tabakova

Публикуване на коментар

По-нова По-стара