Равадиново

Равадиново
Ако мислите, че красивите рицарски замъци идват от далечното Средновековие, вие дълбоко се лъжете. Едно такава необичайно съоръжение има само на няколко километра от град Созопол, в село Равадиново. Тук местен бизнесмен заедно със синовете си построил замък, истински, рицарски. Това е буквално една рядкост, на около 20 години, но изглежда като най-истински средновековен дом на богат благородник. Площта на крепостта е около 5000 квадратни метра, има цели 60 стаи с подове от масивен дъб, а стойността на този архитектурен шедьовър по оценка на експерти е не по-малко от 3 милиона евро.
За изграждането на семейното си гнездо Георги, както се казва собственикът, според няколко източника, използвал голямо количество благородни метали. Само позлатената мед е 50 тона! Човек може да си представи каква монументална крепост е издигнал бившият борец и ръководител на първата частна полиция в град Созопол. Той нарича творението си "Влюбеният във вятъра", като по този начин изразява любовта си към дългите пътувания, което е неразривно свързано с лъхащия бриз. Известно е, че имуществото му вече е имало своите по-заможни купувачи (включително и от други страни), но Георги не дал на непознатите и един метър от огромната си къща. Сега той дава възможност на своите съотечественици и чуждестранни гости да посетят замъка му само срещу 10 лева.
На територията на крепостта наистина има какво да видите. В една малко, но добре поддържано езерце грациозно плуват бели и черни лебеди. А в близост има малка спретната църква - какво е рицарски замък без църква? Стените, ограждащи крепостта са оплетени с мек бръшлян, а в градината, пълна с каменни скулптури и дървени фигури, цари мир и спокойствие. Уникалният материал, който е в основата на целия архитектурен дизайн е мраморен варовик, който е в състояние да променя цвета си в зависимост от светлината. Така сутринта той е розов, през деня е бял, а вечер, под лъчите на залязващото слънце става жълто-оранжев. Особено величествено изглежда замъкът на пълнолуние. Тогава той е по-скоро като призрак, отколкото като реално съоръжение.
Замъкът е много голям и има отделни входове. Един от тях води до личната изба с вино и художествена галерия на собственика. Ако имате достатъчно късмет да го срещнете в добро настроение, много е вероятно да ви нагости с чаша вино.




За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Pepa Tabakova

Публикуване на коментар

По-нова По-стара